Πρόγραμμα PERSEAS Η ταυτότητα της Μελέτης Αποτελέσματα της Μελέτης Δήμος Ελαφονήσου Ερευνητική Ομάδα Συμβουλές Εργαλεία Επικοινωνίας Νέα - Ανακοινώσεις PERSEAS Photo Gallery Επικοινωνία
Επιστημονική ομάδα που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από μέλη της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν) σχεδίασε και υλοποιεί μία παρεμβατική προοπτική μελέτη παρατήρησης 5ετούς διάρκειας, με την ονομασία PERSEAS [Prospective Evaluation of vascular Risk Surrogates: the Elafonisos Area Study], στο γενικό πληθυσμό της Ελαφονήσου Λακωνίας.
Κύριος σκοπός της μελέτης PERSEAS είναι να καταγράψει διαχρονικά τις μεταβολές των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον πληθυσμό ενός νησιού που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την ηπειρωτική χώρα.
Σε αντίθεση με προηγούμενες παρόμοιες μελέτες, ο PERSEAS στοχεύει στο σύνολο των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης, παχυσαρκία) σε συνάρτηση με τις συνήθειες ζωής (κάπνισμα, άσκηση, διατροφή, συνήθειες ύπνου) του πληθυσμού της Ελαφονήσου. Επίσης, σε βάθος χρόνου ο PERSEAS θα καταγράφει ανά έτος τις μεταβολές των παραγόντων κινδύνου και τις συνήθειες του τρόπου ζωής.
Η ετήσια αλληλεπίδραση της ιατρικής ομάδας του PERSEA με τον πληθυσμό της Ελαφονήσου μέσω εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα υγείας, στοχεύει στη βελτίωση της πρωτογενούς πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η μελέτη πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, του Δήμου Ελαφονήσου, την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας και την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Mylan.
Το πρόβλημα
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν βασική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στις Δυτικού τύπου κοινωνίες. Ο αυξημένος επιπολασμός των κλασικών παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα) σε συνδυασμό με το δίπτυχο δυσμενών διατροφικών συνηθειών και απουσίας σωματικής άσκησης, καθορίζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ενήλικες ασθενείς.
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιηθεί μελέτη η οποία να καταγράφει και να παρακολουθεί προοπτικά τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε έναν «κλειστού τύπου» πληθυσμό, Με βάση το προοπτικό έλλειμμα στην επιδημιολογική ερευνητική δραστηριότητα σχεδιάστηκε η μελέτη PERSEAS η οποία έχει βασικό στόχο να καταγράψει και να παρακολουθήσει τη μεταβολή των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε βάθος χρόνου.
Μεθοδολογία
H πρώτη επιστημονική επίσκεψη της ερευνητικής ομάδας του PERSEAS στην Ελαφόνησο πραγματοποιήθηκε στις 8-13 Οκτωβρίου 2012 και με βάση το σχεδιασμό της μελέτης, η επίσκεψη αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε έτος περίπου την ίδια χρονική περίοδο. Οι ερευνητές, στην πρώτη τους αυτή επίσκεψη στο νησί, είχαν τη δυνατότητα να εξετάσουν και να ενημερώσουν σε θέματα καρδιαγγειακής πρόληψης περισσότερα από 400 άτομα (>50% του συνολικού πληθυσμού) που ανταποκρίθηκαν θετικά στην ιατρική αυτή πρόσκληση.
Οι εξετάσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές στους κατοίκους του νησιού ήταν:
- μετρήσεις σακχάρου,
- μετρήσεις αρτηριακής πίεσης,
- μετρήσεις λιπιδαιμικού πρoφίλ,
- μετρήσεις δεικτών παχυσαρκίας,
- καρδιογράφημα,
- σπιρομέτρηση
- λοιπές κλινικο-εργαστηριακές εξετάσεις
Η επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγονται κατά την μελέτη θα γίνεται ανώνυμα ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων που υποβλήθηκαν, είναι στην διάθεση όλων των εξεταζομένων, στο Αγροτικό Ιατρείο Ελαφονήσου.